Welcome Note

Usia Blog Ini

Followers

Monday, August 15, 2011

Kuih Raya On Weekends

Assalamualaikum wbt.

Hujung minggu lalu, aku pun x taw semangat apa yang merasuk jiwaku..haha..semangat diri kali (since syaiton sudah di belenggu). Raya tahun ini meriah sebab ada c Fyda & Aly di rumah..UMS & UiTM cuti 4 bulan.. c Aly semangat salin resipi kuih muih dari web.

1- Biskut Kacang
Projek kuih raya dimulakan oleh Big Mama dengan biskut kacang resipi turun temurun.. Aku tukang sapu kuning telur di atas biskut & tukang jaga oven..

Biskut Kacang (ni tahun2 mesti ada)

Hasil satu kali adunan dapatlah 1 container besar (aku xkira pula berapa biji biskut ni..)


2-Biskut Chocolate Chips
Biskut ni aku yang buat (woohoooo~) melalui resipi dari web. Gigih juga laa membeli bahan-bahan biskut ni d Servay.. Hampir-hampir aku xjumpa chocolate chips sebab aku cari d bahagian bahan-bahan buat kuih, cookies tapi sempena raya dorg move bahan-bahan tu ke depan..

Biskut ni aku buat malam sampai laa jam 1 lebih pagi baru siap.. (sebab aku mula lewat juga..keke). Biskut ni cepat saja dibakar. Dalam 3 min kaa begitu..yang pasti jangan tinggalkan oven. Sentiasa check. Biskut ni kategori soft cookies..nyaman saja aku makan masa batch 1st tu..


Cukuplah juga 1 container..yang ini aku xjamin sampai Raya..kali habis dimakan-makan. =)

3- Biskut Arab
Biskut Arab ni c Aly yang bikin. Belum aku rasa tapi cute eh biskut ni. Ada 3 warna & disalut gula halus dalam papercup yang cumil. Biskut ni sikit saja hasilnya dari 1 adunan. Dapat la 1 container kecil.


4- Kek Pisang
Kek Pisang ni Big Papa request hari Sabtu lalu.. jadi tgk resipi kejap (since last resipi tu hilang..). Bahan-bahan smua ada, tggal blend & campurkan saja. Sungguh aku xsangka keknya lembut, moist, rasa pisang (sudah kek pisang xkan rasa nanas pula??) & gebu... Ini lah kek yang paling berjaya aku buat! hahaha..



5- Kuih Siput
OK, ini percubaan pertamaku juga membuat kuih siput..walaupun teda serbuk cili & daun kari..aku buat jugalah kunu untuk trial..mula2 aku xtaw teknik menyiput ni..c Aly & Big Mama ajar. Lama2 boleh2 laa juga sebab aku tgk bentuk siputlah juga. setengah kilo aku ambil masa 1 jam menyiput..uhuhuh...cramp tangan..


Tapi..masa goreng tu Big Mama, Aly & aku argue isu sampai warna apa kuih tu di goreng..ends up ada 3 warna jadinya..Gelap, Coklat & Cerah...lepas tu kena tambah jintan manis & jintan putih lebih lagi..tambah juga laa kali serbuk kari & serbuk cili utk lebih kick..


Overall semua biskut & kek ini dimasak menggunakan oven lama Big Mama.. masih bertahan ini oven. Sesungguhnya oven ini banyak sekali berjasa kpd kami..uhuhuh..


P/s: sedang sibuk buat kuih, ada laa makhluk lena dibuai mimpi..Adedei, Chachang..no manners sungguh anda...terkangkang2 ko tido...

3 comments:

Mrs. Dena Razle said...

SEDAPPNYAAAA

Lynkin84 said...

D...!!!
Aku lagi harus berguru sama ko..hehe

asliner said...

chocolate chip itu nampak sedap...=)

wah, seronoknya kucing tue tidur situ..=)